Mobiliteitstraining in Alkmaar

Een disbalans in ons lichaam kan leiden tot wat we een bewegingsbeperking noemen. Dit heeft invloed op onze houding en het gebruik van de juiste technieken bij een training.

We leggen het uit: elke spier heeft een tegenhanger (antagonist). Wanneer we (bewust of onbewust) slechts een specifieke spiergroep gebruiken, negeren we de antagonist. Dit zorgt voor een disbalans in met name complexe gewrichten waar veel spieren en banden samenkomen, zoals de enkels, heupen en schouders. Wanneer deze gewrichten als gevolg van de disbalans niet meer kunnen bewegen over het gehele bewegingstraject, noemen we dit een ‘bewegingsbeperking’. Gaat deze bewegingsbeperking gepaard met pijnklachten, zal ons lichaam in reactie daarop een aangepast bewegingstraject ontwikkelen. Hierdoor ontstaat een verkeerde houding of een incorrecte manier van bewegen, die op lange termijn tot klachten en blessures leiden.

Het dagelijks leven, denk bijvoorbeeld aan werk of sporten, zorgt bij veel mensen voor een disbalans. Bij zittend werk raakt een bepaalde spiergroep in de loop van de tijd verkort, terwijl ongemerkt de antagonist verlengd wordt. Bij fysiek zwaar werk wordt een bepaalde spiergroep (over)belast, terwijl ongemerkt de antagonist verzwakt raakt. Verlenging of verzwakking van de antagonist komt ook vaak voor bij mensen die een sport uitoefenen die gekenmerkt wordt door een specifieke beweging, zoals bijvoorbeeld schaatsen of golfen. In reactie op deze disbalans ontwikkelt ons lichaam een aangepast bewegingstraject. Hierdoor raken we beperkt in onze bewegingsvrijheid of stagneert de voortgang bij het uitoefenen van een sport.

Een bewegingsbeperking heeft veelal klachten en blessures als gevolg. In 99% van de gevallen kan dit opgelost worden met specifiek gerichte training. Onze mobiliteitstraining is een specialistische trainingsvorm gericht op uw aangepast bewegingstraject, om de balans in de betrokken gewrichten te herstellen en daarmee uw bewegingsbeperking en de daaruit voortgekomen klachten weg te nemen.

Waarom kiezen voor mobiliteitstraining bij Rise Up Sporttherapie?

U bent altijd onder behandeling bij iemand die:

Voorbeeld uit de praktijk

John is een 40+er, heeft ook een kantoorbaan en is een actieve Crossfitter. Hij traint zeker drie keer per week. John kwam langs bij onze praktijk voor een sportmassage om zijn onderrug los te masseren. Tevreden over de behandeling en vanwege aanhoudende rugklachten, bleef John terugkomen. We besloten tot nader onderzoek van zijn klachten om de oorzaak te lokaliseren. We constateerden dat zijn hamstrings waren verkort, waarschijnlijk door zijn zittend beroep.

Lees meer...

Hamstrings zijn de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen. Zij hechten zich onder de knie en aan het bekken. Als de hamstrings verkorten, trekken ze aan het bekken, waardoor deze gaat kantelen. Omdat het bekken het centrum van al onze bewegingen is, moet dat stabiel zijn. Als het bekken is gekanteld, gaan de spieren die zich hechten aan het bekken zich aanspannen om het stabieler te maken. Met andere woorden: de spieren zorgen voor stabiliteit in een instabiele houding

In reactie op zijn verkorte hamstrings, zorgden de spieren van John in zowel zijn core (de lage rugspieren en buikspieren) als de voorkant van zijn bovenbenen voor een stabieler bekken. Hierdoor kreeg John een verkeerde houding, welke zich uitte in pijnklachten in de onderrug.

John’s behandelplan richtte zich op het oprekken van alle verkorte spieren en daarna het aansterken van de verzwakte spieren. We stelden een trainingsschema en specifieke richtlijnen op voor John, zodat hij zelfstandig kon werken aan zijn mobiliteit als onderdeel van zijn wekelijkse trainingen.

Na twee weken voelde John zich al veel beter en na drie weken waren zijn klachten verholpen. Ter afsluiting van zijn behandeling heeft John een aangepast trainingsschema gekregen, zodat hij met specifieke oefeningen zijn klachten voortaan kan voorkomen.

John

Uw lichaam in balans en vrij van beperkingen

Ik wil meer weten over mobiliteitstraining bij Rise Up Sporttherapie.

Back To Top